Ultraljudsdiagnostik

Vi håller just nu på att vidareutbilda oss inom muskeloskeletal ultraljudsdiagnostik för att kunna erbjuda ett komplement till en kliniks bedömning. Vi erbjuder även EPTE  (Percutaneous Electrolysis Theraphy) där man för en akupunkturnål med lågintensiv ström mot skadad vävnad med guidning av ultraljud. Används främst i tendinopatier så som impingement axel, hälsena, knäskålssenan med mera.   

 

Muskuloskeletal Ultraljudsdiagnostik (MSKUL)

Med hjälp av ultraljudsdiagnostik kan fysioterapeuten se mjukdelar inne i kroppen och identifiera olika typer av skador. Ultraljudsundersökningen ökar möjligheten att snabbare kunna ställa rätt diagnos och veta vilken behandling som kan vara lämplig. Ultraljudsundersökning lämpar sig väldigt bra som komplement till den övriga undersökningen.

Med ultraljudsdiagnostik kan fysioterapeuten bedöma:

Främst används ultraljud för bedömning av mjukdelar så som senskador, slemsäcksförändringar, muskelbristningar, nervstrukturer, ledkapslar och ledband och broskskador och artrosförändringar i vissa leder. Man ser är förändringar så som ärrbildning, kalkpålagringar och kärlinväxt m m. Även visa typer av frakturer.

Ultraljud jämfört med röntgen eller magnetkamera?

Med vanlig röntgen ser man framför allt skelettförändringar men knappt inga mjukdelar, därav används vanlig röntgen främst vid led- och skelettskador.
Med magnetkamera ser man också mjukdelar och man kan även se inne i leder eller ryggrad där man inte alltid kan se med ultraljud. Med ultraljud kan man se mjukdelar och strukturer under rörelse vilket är en fördel med statisk undersökningsmetoder.

Fördelen med diagnostiskt ultraljud är att det är en snabb och skonsam undersökning. Ultraljud ger ingen farlig strålning eller andra biverkningar.

Kontakta oss

Då vi jobbar med patienter hela dagarna har vi ibland svårt att svara i telefon men lämna namn och nr så återkommer vi så snabbt vi kan.